Gastroskopia
Gastroskopia i gastroduodenoskopia (znana także jako panendoskopia)wykorzystuje giętki wziernik wprowadzany przez jamę ustną, poprzez gardło i przełyk do żołądka i dwunastnicy. Jest to więc technika umożliwiająca uwidocznienie górnego odcinka przewodu pokarmowego i diagnostykę wielu lokalizujących się tu objawów i schorzeń. Badanie wykonywane jest w znieczuleniu miejscowym gardła lub w znieczuleniu ogólnym (wymaga dodatkowej obecności anestezjologa).
Najczęstsze dolegliwości diagnozowane podczas gastroskopii to:
- zgaga i inne objawy tzw. refluksu żołądkowo-przełykowego,
- bóle w nadbrzuszu i dolegliwości dyspeptyczne (nudności, wymioty, pełność poposiłkowa, odbijanie),
- niewyjaśnione tzw. objawy alarmowe, takie jak zmniejszenie masy ciała, brak apetytu czy niedokrwistość,
- w diagnostyce celiakii (choroby trzewnej, nietolerancji glutenu)
- przed planowanymi zabiegami operacyjnymi (np. usunięcie pęcherzyka żółciowego)
- u osób z obciążonym wywiadem rodzinnym w kierunku nowotworów przewodu pokarmowego,
- nadzór i monitorowanie zmian (np. w chorobie wrzodowej).
Wprowadzenie gastroskopu umożliwia nie tylko uzyskanie rzeczywistego lub powiększonego obrazu narządu , ale też pobranie wycinków tkanek do badań histopatologicznych i biochemicznych, co pozwala rozstrzygnąć o charakterze choroby pacjenta (zmiany nowotworowe/zmiany zapalne) i zaplanować jego leczenie.